Over Sian Liem

Sian Liem
Sinds 1997 houdt Sian Liem zich bezig met schilderen. Karakteristiek aan haar werken is het meanderende ritme van warme kleuren met heldere composities waar een krachtige structuur doorheenloopt. Acryl, oliekrijt en collages vormen hierin essentiële ingrediënten.
Geïnspireerd door haar verre reizen, Oosterse achtergrond en, dichter bij huis, alledaagse huishoudelijke voorwerpen, resulteerde dit in een aantal thema’s: van markten, wereldvrouwen, strandhuizen, XXL-serie en bomenserie tot de recente grachtenhuizen anno 2011. In deze geabstraheerde realiteit wordt de nadruk gelegd op het lijnen- en vlakkenspel.
Naast de thematiek komt ook inhoud om de hoek kijken. Een belangrijk aspect van diverse series, zoals “wereldvrouwen“, “Bomen” en “Grachtenhuizen anno 2011” is Sians maatschappelijke betrokkenheid in de multiculturele discussie. In haar werk stelt ze de overeenkomsten tussen culturen centraal in plaats van de nadruk te leggen op de verschillen.

In de nieuwe grachtenhuizenserie heeft Sian bewust grachtenhuizen gekozen als een typisch Nederlands symbool. Patronen of motieven uit verschillende culturen verwerkt ze in deze huizen als metafoor voor Nederlanders met een andere afkomst. Ze wil met deze metafoor benadrukken dat er vele “nieuwe Nederlanders” zijn die nu wel degelijk een onderdeel vormen van het Nederlandse landschap.

De schilderijen van Sian Liem zijn o.a. aangekocht door de Sociaal Economische Raad, Unicef, Rabobank Krimpen a/d Lek en de gemeente Krimpen a/d IJssel. Daarnaast waren haar werken onder meer te bezichtigen in de Rechtbank te Rotterdam, galerie Walls te Amsterdam, galerie De l’Angle te Parijs en bij de Europese Commissie in Luxemburg.

In oktober 2005 is er in het blad “Atelier” (uitgave 118) een publicatie geweest over de “Wereldvrouwen“. De Kunstgids 2010 heeft informatie over haar werken opgenomen. Haar kijk op de maatschappij is uit 6500 inzendingen geselecteerd en opgenomen in het boek “Mijn droom voor ons land – inspiratie voor de Koning” (2013).

Biografie

1959 Geboren te Blitar (Indonesië)
1984 Afgestudeerd in Sociale Geografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam
1987 SRM Management cursus
1997 – 2004 Schildercursussen bij Ina Hoeneveld
2009 Cursus Grafische Technieken SKVR (etsen)
2013 Cursus grafische technieken SKVR (zeefdrukken)

Links

Artgroup MAASKUNST

Kunstwaard
Judina Keramiek

Sian LiemOver Sian Liem